Muuton yhteydessä noin vuonna 2000 selailin vanhaa muistikirjaani. Olin kirjoittanut vuonna 1988, että ”jonain päivänä olen yrittäjä koulutusalalla”, mutta sittemmin olin pyyhkinyt tämän aktiivisesta muististani pois. Innostus kouluttajan työhön oli syntynyt Osuuspankkiopistolla, missä olin harjoittelijana vuonna 1983 ja sen jälkeen tuntiassarina vuoteen 1986 saakka. Yrittäjyydestä minulla ei ollut mitään käsitystä, mutta jotain vetovoimaista siinä oli jo silloin.

En tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa, en perustanut start-uppia enkä lähestynyt pääomia sijoittavia tai muitakaan enkeleitä, mutta otin yhteyttä Tilipaikka Oy:öön tammikuussa 1990. Paperit alkoivat valmistua siellä. Paras ystäväni Ari Nyholm ja vaimoni Marketta takasivat lainaa sen verran, että sain ostettua ”pönttö-Mäcin” sekä Martelan varastomyymälästä Nummelasta pöydän ja tuolin. Tämä infrastruktuuri sijoitettiin rintamamiestalon pikkukammariin ja firma aloitti toimintansa toukokuussa 1990.

Ajoitus oli surkea, sillä lama oli ovella, vaikka keväällä -90 vielä töitä oli tarjolla aloittavallekin yrittäjälle. Surkean ajoituksen olen sittemmin toistanut mm. asuntokaupoissa, mutta kukaan ei ole kaikessa hyvä. Paikkasin heikkoa yrityspuolen kysyntää mm. opettamalla erilaisissa oppilaitoksissa. Nummelan kirjastossa keräsin tiedot 2oo km säteellä toimivista oppilaitoksista, joissa opetettiin työpsykologiaa, sosiaalipsykologiaa tms. ja lähetin niiden rehtoreille kirjeen. Sain tuntiopetushommia niin, että yhtään maksuhäiriömerkintää ei kertynyt itselle eikä firmalle.

Sittemmin olen ehtinyt vierailla konsulttina palkkatöissä muualla ja osakkaana isommassa alan yrityksessä, mutta palannut aina miniyrittäjäksi. Vuodesta 2001 alkaen Markettakin on ollut mukana. Olen saanut tehdä sitä, mitä halusin, vaikka bisnes –tavoitteet eivät olekaan toteutuneet sellaisena kuin niitä lähes 15 vuotta sitten viriteltiin. Minna-Rosa oli meillä aikanaan vakkaritöissä ja Jaskakin aika pitkään osa-aikaisena, mutta sen suurempaa kasvua ei saatu aikaan.

Nyt olemme kahdestaan ja ensi toukokuussa firma täyttää 25 vuotta. Alkuperäinen tavoite on toteutunut oikein hyvin. Kannattaa siis olla tarkkana tavoitteiden kanssa, ne todennäköisesti toteutuvat.

Esa

Comments are closed.

Post Navigation